Kodeks dobrobiti mačk

Lastništvo mačke je velika odgovornost. V povprečju živijo mačke približno 14 let. Boste lahko zadovoljili vse potrebe mačke? Imate primerne pogoje, dovolj časa in denarja? Si boste lahko privoščili stroške veterinarskega zdravljenja ali stroške zavarovanja?

Kodeks dobrobiti mačk

Kazalo

Uvod

Lastništvo in skrb za mačko prineseta veliko veselja, a tudi veliko odgovornosti. V povprečju živijo mačke približno 14 let, nekatere dlje. Zato morate dobro pretehtati vse dejavnike, ki vplivajo na odločitev o novi družinski članici.  Boste lahko zadovoljili vse potrebe mačke? Imate primerne pogoje, dovolj časa in denarja? Si boste lahko privoščili stroške tako rutinskega kot nepričakovanega veterinarskega zdravljenja ali stroške zavarovanja?

Ne obstaja  “popoln” način oskrbe mačke, saj je vsaka mačka edinstvena, vendar pa imajo vse mačke enake potrebe.

Pet potreb dobrobiti, ki veljajo za vse domače živali predstavlja okvir, s katerim zagotovite dobro počutje vašega psa (Ryan, Bacon, Endenburg, Hazel, Jouppi, Lee, Seksel & Takashima, 2019). To so:

 • Potreba po primernem bivalnem okolju
 • Potreba po ustrezni prehrani
 • Potreba po izražanju normalnih vedenjskih vzorcev
 • Potreba po bivanju z drugimi živalmi ali ločeno od njih
 • Potreba po zaščiti pred bolečino, trpljenjem, poškodbami in boleznimi

Koncept dobrobiti živali temelji na zadovoljitvi zgoraj navedenih potreb. Dobrobit sestavljajo trije elementi, ki se med seboj prepletajo: čustveno stanje živali, biološko delovanje in sposobnost živali, da izraža tipično vedenje (Manteca, Amat, Camps & Lebrech, 2013). Manteca (2013) trdi, da morajo biti živali v dobri kondiciji in srečne. Vaša naloga je, da to zagotovite vaši mački.

Po zakonu ste za svojo mačko odgovorni. Če ste starš ali skrbnik otroka, mlajšega od 18 let, ste odgovorni za vsako žival, za katero skrbi otrok. Če za mačko ne morete poskrbeti, se dogovorite z  drugo primerno osebo, ki bo zanjo skrbela v vašem imenu. Za svojo mačko ostajate pravno odgovorni tudi ko ste odsotni. Oseba, ki bo skrbela zanjo v času vaše odsotnosti, bo ravno tako pravno odgovorna za njeno dobrobit (Pravilnik o zaščiti hišnih živali, 2009; ZZZiv,  2020).

Če imate mačko ali ste odgovorni zanjo in ne zadostite njenim potrebam po dobrem počutju ali ji povzročite nepotrebno trpljenje, ste lahko kazensko odgovorni (Pravilnik o zaščiti hišnih živali, 2009; ZZZiv,  2020).

Zagotavljanje primernega okolja za bivanje

Žival potrebuje zaščito pred vremenskimi vplivi, udobno in mirno mesto za počitek, redne možnostmi za iztrebljanje, dovolj gibanja in vadbe ter čisto okolje (Ryan et al., 2019).

Vse mačke, vključno s tistimi, ki živijo pretežno na prostem, potrebujejo varno in čisto okolje ter zaščito pred nevarnostmi. Te lahko predstavljajo gospodinjske kemikalije, strupene rastline in odprta okna ali balkone v nadstropju, iz katerih bi lahko mačka poskušala oditi.

Vse mačke potrebujejo varen in udoben prostor za počitek. Mačke, ki živijo na prostem, potrebujejo dostop do varnega zavetja ter do hrane in vode. Življenje v hladnem ali mokrem prostoru brez zavetja mački povzroča trpljenje. Mački mora biti omogočeno, da se izogne stvarem, ki jo prestrašijo, vključno z drugimi mačkami. Vse mačke potrebujejo prostor, kamor se lahko skrijejo in počutijo varne. To je pogosto na mestih, dvignjenih od tal. Če te možnosti nimajo, nastopita stiska in stres, mačka pa lahko tudi zboli.

Mačke uživajo v raziskovanju svojega okolja. So atletske živali in potrebujejo priložnosti za tek, skakanje in plezanje, v nasprotnem primeru trpijo. So čiste živali in potrebujejo reden in enostaven dostop do ustreznega mesta za izločanje. Ne marajo uporabljati umazanih stranišč. Če živijo pretežno v stanovanju moramo zanje priskrbeti notranje stranišče.

So teritorialne živali in se zelo navežejo na znano okolje. V neznanem okolju so previdne, vključno z novimi kraji, vonjavami, drugimi živalmi in ljudmi. Na primer; če se preselite, lahko vašo mačko prisotnost mačk, ki so že živijo na tem območju zelo prestraši  (OGL, 2018).

Poskrbite
 • Zagotovite svoji mački varen, udoben, suh, čist in miren prostor brez prepiha, kjer bo lahko nemoteno počivala. Priporočljivo je, da ima na razpolago več mest za počitek in lahko izbira, kje ji je najbolj udobno.
 • Poskrbite za zaščito vaše mačke pred nevarnostmi tako v notranjih prostorih kot na prostem.
 • Poskrbite, da ima vaša mačka dostop do različnih skrivališč, vključno z dvignjenimi počivališči, kjer se počuti varno.
 • Če mačka nima izhoda na prosto, poskrbite, da bo imela veliko dejavnosti in dovolj prostora za vadbo, plezanje in igro v notranjih prostorih.
 • Vaši mački je treba zagotoviti ustrezno stranišče, ki je na mirnem, lahko dostopnem mestu in je dnevno očiščeno.
 • Prepričajte se, da je mesto na katerem pustite mačko v času vaše odsotnosti dovolj veliko, da se lahko neovirano giblje, primerno temperirano in ni na prepihu.
 • Mačke ne smete redno zapirati v boks.
 • Če imate kakršne koli pomisleke glede selitve v nov dom ali prevoza vaše mačke, se posvetujte z veterinarjem ali strokovnjakom za vedenjske probleme mačk (OGL, 2018).

Zagotavljanje primerne prehrane

Prehrano je mogoče meriti s spremembo teže in/ali ocenami stanja telesnih mišic, pravilnim vnosom hrane in vode. Nezadostna hrana lahko povzroči podhranjenost in prekomerno uživanje hrane privede do debelosti (Ryan et al., 2019).

Sveža, čista, pitna voda mora biti mački zmeraj na voljo. Okvirno 40/60 ml/kg. Izjema so zdravstvene težave in ukrepanje po nasvetu veterinarja.

Da ostanejo v dobri kondiciji in zdrave potrebujejo mačke dobro uravnoteženo prehrano iz živil, katerim osnova so mesni izdelki. Prehranske potrebe posamezne mačke so odvisne od številnih dejavnikov, vključno s starostjo, aktivnostjo in zdravstvenim stanjem. Nekatere mačke imajo posebne prehranske potrebe – na primer breje in doječe mačke, mlade, stare in bolne mačke.

Mačke običajno raje jedo več majhnih obrokov vsak dan. Prostoživeče mačke porabijo polovico budnega časa za lovljenje hrane in uspešne so le v polovici primerov.

 Koliko hrane potrebuje mačka, je odvisno od njene starosti, vrste hrane, telesne teže in stopnje aktivnosti. Če mačka poje več hrane, kot jo potrebuje, se bo zredila kar lahko privede do zdravstvenih težav. Če mačko premalo hranite, bo shujšala in lahko zboli. Zdrave odrasle mačke morajo vzdrževati stabilno telesno težo. O pravilni teži vaše mačke vam lahko svetuje veterinar.

Veliko mačk ne bo jedlo, če je njihova hrana postavljena preblizu mačjega stranišča ali česa, česar se bojijo (OGL, 2018).

 1. SUHA
  • Zelo malo mišic
  • Dobro vidna rebra, hrbtenica, in kolčne kosti
  • Brez telesne maščobe
 2. IDEALNA
  • Lahko otipate rebra, hrbtenico in kolčne kosti,
  • Gladko pritegnjen trebuh
  • Trebušna maščobna blazinica je samo vidna
 3. DEBELA
  • Okroglo telo
  • Ne tipamo  reber, hrbtenice oz kolčne kosti
  • Maščobna blazinica visi pod mačko
Poskrbite
 •  Mački vedno zagotovite svežo čisto pitno vodo, po možnosti stran od posodice s hrano.
 • Poskrbite, da bo vaša mačka jedla uravnoteženo prehrano, ki ustreza njenim osebnim potrebam.
 • Če imate glede prehrane, ki jo potrebuje vaša mačka, dvome, se obrnite na svojega veterinarja ali drugega ustrezno usposobljenega strokovnjaka za nego mačk.
 • Preberite navodila za hranjenje na embalaži mačje hrane. Upoštevajte jih, količino pa prilagodite tako, da bo mačka vzdrževala optimalno težo (se ne bo redila ali hujšala).
 • Če je le mogoče, razdelite dnevni obrok na več majhnih obrokov in mački omogočite dostop do hrane večkrat dnevno. Izjema le, če vam veterinar ne svetuje drugače.
 • Posodi z mačjo hrano in vodo naj ne stojita skupaj, obe pa naj bosta daleč stran od mačjega stranišča ali stvari, katerih se mačka boji.
 • Vse spremembe v prehrani vaše mačke je treba izvajati postopoma.
 • Če vaša mačka spremeni prehranjevalne ali pitne navade, je to lahko posledica bolezni ali stresa. V tem primeru se posvetujte s svojim veterinarjem (OGL, 2018).

Zagotavljanje izražanja normalnih vedenjskih vzorcev

Za nekatere vrste živali  je naravno, da živijo v družbi; druge imajo pol samotarski način življenja. Mačke se uvrščajo v obe kategoriji, ne glede na to, pa imajo rade družbo človeka (Ryan et al., 2019).

Vedenje mačke je odvisno od njene starosti, osebnosti in preteklih izkušenj. Večina mačk je igrivih in uživajo v druženju z ljudmi. Igra z ljudmi in igračami je dragocen vir interakcije in mačke bi morale imeti redne priložnosti za to vedenje. Mačke, ki ne hodijo na prosto, potrebujejo dodatne možnosti za igro in gibanje v zaprtih prostorih. Vendar pa so nekatere mačke, zlasti tiste, ki živijo na prostem, morda manj družabne z ljudmi in drugimi živalmi.

Mačke spijo več ur dnevno, ko pa so budne, potrebujejo priložnosti za gibanje in igro. Uživajo v počitku na visokih mestih, kjer se počutijo varne. So inteligentne in jim postane dolgčas, zato potrebujejo priložnosti za mentalno zaposlitev. Vse mačke potrebujejo primerno mesto za praskanje, ki je dovolj visoko, da se lahko popolnoma iztegnejo, ter s pomočjo krempljev označijo območje za svoje.

Mačke doživljajo vrsto čustev, vključno z veseljem, tesnobo in strahom. Iz njihovega vedenja in govorice telesa lahko razberemo, kako se počutijo in ali so zdrave.

Vsaka sprememba v vedenju, kot so spremembe v aktivnosti ali skrivanje, lahko pomeni, da je vaša mačka v stiski in potrebuje pomoč. Če vas skrbi, poiščite nasvet svojega veterinarja. (Več informacij boste našli v razdelku »Kako ohraniti svojo mačko zdravo in jo zaščititi pred bolečino, trpljenjem, poškodbami in boleznimi«).

Mladičke v leglu moramo skrbno seznaniti s številnimi zvoki, predmeti in dejavnostmi v njihovem okolju. Prav tako jim moramo postopoma in previdno predstaviti veliko različnih živali in ljudi.  Le tako se bodo kot odrasle mačke znale v družbi primerno obnašati (OGL, 2018).

Poskrbite
 • Poskrbeti morate, da bo vaša mačka dovolj mentalno, družbeno in fizično aktivna, da bo zadovoljila svoje individualne vedenjske potrebe.
 • Zagotovite  mački varne igrače in redne priložnosti za igro. Lahko se igra sama ali z prijaznimi ljudmi.
 • Poskrbite, da lahko vaša mačka nemoteno počiva in ima dostop do skrivališča, kadar to želi.
 • Poskrbite, da ima vaša mačka dovolj priložnosti za gibanje, da bo v dobri kondiciji, srečna in zdrava. Če nima dostopa ven, poskrbite za ustrezne aktivnosti v zaprtih prostorih, kot so dvignjena mesta za počitek in igrače.
 • Če niste prepričani, katere aktivnosti so primerna za vašo mačko, se posvetujte s svojim veterinarjem ali drugim ustrezno usposobljenim strokovnjakom.
 • Mački zagotovite primerno mesto za praskanje, na primer trden praskalnik.
 • Poskrbite, da bo vaša mačka dosegla vse, kar potrebuje (ležišče, hrana, voda, mačje stranišče  ali dostop do stranišča na prostem), ne da bi se morala približati stvarem, ljudem ali drugim živalim, ki bi jo lahko prestrašile. Poznati morate vedenje mačke, kadar se počuti dobro ter biti sposobni prepoznati in razlagati njeno telesno govorico.
 • Na mačko nikoli kričite in je ne kaznujte. Ne bo vas razumela in bo še bolj prestrašena ali živčna. Uporabljajte samo pozitivno motivacijo, ki temelji na nagrajevanju a hrano, igračo ali pohvalo.
 • Če se vedenje vaše mačke spremeni ali postane težavna, je lahko v stiski, zdolgočasena, bolna ali poškodovana. Poiščite nasvet veterinarja ali drugega ustrezno usposobljenega strokovnjaka za vedenje mačk (OGL, 2018).

Zagotavljanje družbe

Potreba po bivanju z drugimi živalmi ali ločeno od njih: vključuje vedenje, značilno za vrsto, kot so iztrebljanje, skrivanje, interakcija z ljudmi ali živalmi. Če je žival omejena na majhen prostor, bo to pomenilo omejitev zmožnosti raziskovanja okolja in vadbe (Ryan et al., 2019).

Mačke kažejo različne stopnje družabnosti in čeprav so nekatere mačke lahko prijazne do drugih mačk, običajno tistih, s katerimi so odraščale, bodo druge raje same.

Mačke, ki so prijatelji, se negujejo, drgnejo in spijo druga ob drugi. Veliko mačk je srečnejših, če živijo same v gospodinjstvu in nerade sprejmejo nove mačke. Mačka trpi, če se ne more izogniti mačkam, ki jih ne mara, ali si mora z njimi deliti posode za vodo, hrano in mačje stranišče. Če novo mačko potrpežljivo in previdno predstavite mačkam, ki že živijo v gospodinjstvu, povečate njihove možnosti za srečno skupno življenje. Preveč mačk skupaj povzroči stresno in nezdravo okolje, kar vam lahko oteži izpolnjevanje individualnih potreb vaših živali.

Mačke, ki so dobro socializirane in so z njimi prijazno razvali že v leglu, so običajno naklonjene ljudem. Najverjetneje bodo imele rade človeško družbo in uživale v igri ali negi. Če nimajo ustrezne stimulacije in družbe, lahko mačke postanejo zdolgočasene in v stresu.  

Socializacija z ljudmi in drugimi živalmi je bistveni del zgodnjega učenja mladička v leglu. Prej kot se navadijo na ljudi, hrup, predmete in druge živali, manj verjetneje je, da se jim bodo ti zdeli zastrašujoči ko odrastejo. To je tudi čas, da jih spoznate s psi, sicer se jih bodo kot odrasle bale  (OGL, 2018).

Poskrbite
 • Če ima vaša mačka rada ljudi, poskrbite za reden stik z njimi, tudi v času vaše odsotnosti.
 •  Preden pripeljete domov novo mačko, dobro premislite, kako se bodo na družbo odzvale vaše domače mačke. Preverite, ali boste lahko ustrezno skrbeli za vsako žival in poiščite nasvet, kako najbolje uvesti novo mačko v dom.
 • Če se domače mačke med seboj ne razumejo, poskrbite, da se lahko izognejo druga drugi, a imajo neoviran dostop do vsega, kar potrebujejo (npr. hrane, vode, zunanjega prostora, mačjega stranišča, počivališča), ne da bi se jim bilo treba srečati preblizu (OGL, 2018).
 • Ne silite mačke v interakcijo z ljudmi ali živalmi, ki jih ne mara ali se jih boji. Poskrbite, da se jim lahko izogne.
 • Če si deli bivalni prostor več mačk, zagotovite dovolj dodatnih virov (npr. igrače, počivališča, mačja stranišča in skrivališča) ter jim dajte dovolj prostora, da se lahko, če želijo, umaknejo druga od druge.
 • Kadar ste zdoma naj za vašo mačko poskrbi ustrezno usposobljena oseba. Tudi ona ima pravno odgovornost, da zagotovi dobro počutje mačke, zato morate zagotoviti, da razume njene potrebe. Vendar ste vi tisti, ki ste pravno odgovorni za mačko, tudi če ni z vami.
 • Nikoli ne puščajte svoje mačke brez nadzora z drugo živaljo ali osebo, ki bi jo lahko poškodovala ali prestrašila.
 • Poskrbite, da se z mačkami, ki jih oskrbujete, pravilno ravnate in da jih drugi odrasli, otroci ali živali ne ogrožajo.
 • Bodite dosledni, prijazni in nežni v načinu, kako se vi, vaša družina in prijatelji odzovete na vašo mačko.

Če ste zaskrbljeni zaradi vedenja vaše mačke, poiščite nasvet svojega veterinarja ali ustrezno usposobljenega strokovnjaka za vedenje mačk (OGL, 2018).

Kako ohraniti svojega mačka zdravega in ga zaščititi pred bolečino, trpljenjem, poškodbami in boleznimi

Odsotnost poškodb, okužb, parazitov ali drugih bolezni. Če je bolečina prisotna, je treba zagotoviti zdravilo za lajšanje bolečin (Ryan et al., 2019). Po zakonu ste vedno odgovorni za potrebe svoje mačke.

Mačke čutijo bolečino. Nakažejo, da jih boli, jih je strah ali trpijo na različne načine, vendar je znake  včasih težko opaziti. Nekatere mačke se lahko umaknejo in se skrijejo ali spremenijo svoje vedenje pri prehranjevanju in pitju, druge pa postanejo nemirne ali agresivne. Mačke lahko izrazijo neželeno vedenje, kot je markiranje ali neuporaba mačjega stranišča. Drugi znaki, da je vaša mačka v stresu so lahko pretirano negovanje ali puljenje dlake, umik in zgrbljena drža. Mačke, ki so dalj časa negotove ali pod stresom, se pogosteje slabo počutijo, saj lahko stres sproži tako psihične kot fizične težave.

Tako kot ljudje imajo tudi mačke imajo koristi od rutinske zdravstvene oskrbe. Dolgodlake mačke in nekatere druge potrebujejo pomoč pri negovanju, da bi se izognile sprijetemu kožuhu.

Mačke so dovzetne za vrsto nalezljivih in drugih bolezni. Veterinar vam lahko svetuje glede preventivnega cepljenja. Znaki bolezni vključujejo nenadne spremembe v vedenju, kot so nemir in jok, ali postane mačka čisto tiho in umakne. Mačke se lahko med boleznijo prenehajo negovati. Kakršne koli spremembe v prehranjevalnih in pitnih navadah, kot je pomanjkanje apetita ali prekomerno pitje, lahko kažejo na težave z zdravjem. Podobno velja za spremembe v teži, bodisi navzgor ali navzdol. Znaki poškodb vključujejo otekline, šepanje in znake bolečine, kot je občutljivost na dotik. Med drugi znaki bolezni so izcedek iz oči, ušes ali nosu, težave z vedenjem na stranišče ali slabost in drisko. Mačke, ki so jedle jedke ali strupene snovi se pogosto prekomerno slinijo. Ta seznam je zgolj orientacijski in ni izčrpen.

Mikročipirane mačke imajo boljše možnosti, da jih identificirajo in se v primeru poškodbe ali izgube vrnejo k lastniku.

Da bi se izognili krizi prekomerne mačje populacije v Sloveniji priporočamo, da mačka kastrirate oziroma mačko sterilizirate.  Kastracija ima številne prednosti, vključno z zmanjšanim markiranjem in tveganjem za nekatere vrste raka. Nekastrirani mački se pogosteje spopadejo, zbolijo za nekaterimi boleznimi, ki so posledica spopadov, in se med gostovanjem izgubijo ali jih povozijo. Mačke pogosto vstopijo v puberteto v zelo mladih letih in nenačrtovana zgodnja vzreja lahko povzroči težave z dobrim počutjem. S sterilizacijo samice pripomorete k zmanjšanju nepreskrbljenih mladičev . O podrobnostih posega se posvetujte z veterinarjem.

Če se odločite za vzrejo, se posvetujte z vzrediteljem in pasemskim klubom. Veterinar vam lahko svetuje o tveganjih dednih obolenj in pretiranih lastnosti, ki bi lahko vplivale na dobrobit mladičev. Vzgoja mladičkov je zahtevna, mladički pa so vaša odgovornost, z enakimi potrebami kot kateri koli maček. Mladički potrebujejo nego, in morajo biti pri mački do dopolnjenega osmega tedna (OGL, 2018; ZZZiv 2020).

Poskrbite
 • Poskrbite za varnost bivalnega okolja in zaščitite svojo mačko pred morebitnimi poškodbami.
 • Mačko redno opazujte in bodite pozorni na znake poškodb ali bolezni. Zaradi zaščite pred zajedavci, preglejte tudi njen kožuh. 
 • Če opazite spremembe v vedenju vaše mačke, se obrnite na svojega veterinarja in upoštevajte njegove nasvete.
 • Če sumite, da vaša mačka trpi, je bolna ali poškodovana, se nemudoma obrnite na veterinarja in upoštevajte njegove nasvete glede zdravljenja.
 • Poskusite zmanjšati strah in stres v vsakdanjem življenju vaše mačke. S tem boste zmanjšali tveganje za nekatere bolezni.
 • Z veterinarjem se posvetujte o pogostosti zdravstvenih pregledov in o stvareh, ki jih lahko storite, da zaščitite zdravje vaše mačke, vključno z rutinsko preventivno zdravstveno oskrbo, kot so cepljenje, kastracija in zdravljenje za nadzor parazitov, pa tudi kako ravnati z morebitnimi trenutnimi zdravstvenimi težavami, ki jih ima vaša mačka.
 • Mačko redne krtačite. Sicer se daljša dlaka  lahko sprime in krtačenje takega kožuha pri mački povzroči bolečino in stres.
 • V primeru bolezni uporabljajte samo zdravila, ki so bila predpisana za vašo mačko. Človeški izdelki in zdravila, namenjena drugim živalim, so lahko nevarni za mačke in včasih smrtni. Če niste prepričani, poiščite nasvet veterinarja.
 • Poskrbite, da je vaša mačka mikročipirana, saj ima tako boljše možnosti, da jo identificirajo in se v primeru poškodbe ali izgube vrne k vam.  Prepričajte se, da se vse ovratnice pravilno prilegajo z mehanizmom za hitro sprostitev in niso škodljive
 • Če se odločite za vzrejo, se posvetujte z vzrediteljem ali klubom. Pripravite se, da boste lahko zagotovili mački potrebno nego med brejostjo, poskrbeli za leglo in našli primerne domove za mladiče.
 • Nemudoma se obrnite  svojega veterinarja, če vas skrbi, da je mačka prišla v stik s katero koli kemikalijo ali drugo snovjo, ki bi lahko bila škodljiva. Zavedati se morate tudi, da se mačke redno čistijo in pri tem lahko zaužijejo ali pridejo v stik z strupeno snovjo (OGL, 2018).

VIRI

 • Department of Environment, Food & Rural Affairs – OGL (2018). Code of practise for the welfare of dogs.
https://www.gov.uk/government/publications/code-of-practice-for-the-welfare-of-dogs
 • Manteca, X., Amat, M., Camps T. & Lebrech, S. (2013). Quality of Life in the Behaviour Patient. British Veterinary Behaviour Association Study Day: Pain and Quality in the behaviour patient, Birmingham: BSAVA.
 • Pravilnik o zaščiti hišnih živali. (2009).

http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV9190#

 • Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline. (2013).

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV11850

 • Ryan, S., Bacon, H., Endenburg, N., Hazel, S., Jouppi, R., Lee, N., Seksel, K., Takashima, G. (2019).  WSAVA Animal Welfare Guidelines for companion animal practitioners and veterinary teams (2019).
https://www.readkong.com/page/wsava-animal-welfare-guidelines-4135028
 • ZZZiv. (2020) Zakon o zaščiti živali, (ZZZiv). 2020.

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO1353

Prevedla in priredila Jasna Poznič.

UVHVVR. (2020). [Food safety, Veterinary and Plant protection Administration] Uprava                za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin – UVHVVR. Retrieved October 16,                2020, from

 https://www.gov.si/drzavni-organi/organi-v-sestavi/uprava-za-varno-hrano-               veterinarstvo-in-varstvo-rastlin

Pravilnik o zaščiti hišnih živali. (2009). [Rules of the pets’ protection] – (PISrs). Retrieved                October 24, 2020, from

               http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV9190

Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline. (2013).                [Rules on measures for the detection, prevention and suppression of rabies].                Retrieved October 24, 2020, from

               http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV11850

ZZZiv. (1999) Zakon o zaščiti živali [Animal protection Act] – (ZZZiv). Valid from 18.          12. 1999. Uradni list RS, 89/99.

ZZZiv. (2020) Zakon o zaščiti živali, [Animal protection Act], (ZZZiv). 2020. Retrieved        from

http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO1353#

Jasna Poznič
Psi so del mojega življena od otroštva. Po izobrazbi sem magistra znanosti s področja sociologije in svetovalka za vedenja malih živali.
Sobna nečistoča pri psih

Kompleksna in neprijetna težava pri domačih psih Pasje izločanje ima poleg osnovne še številne dodatne funkcije, vključno z  informacijami o spolnem statusu, identiteti in posedovanju

preberi več »
Neprimerna in destruktivna vedenja pri psih

Vedenjski problemi so lahko posledica bolezni, za nas neželenega vedenja ali kombinacija obojega. Vedenja sama pa so lahko neželena ali nenormalna. Pri prvih gre za vedenja, ki so za psa naravna, za ljudi pa pogosto nesprejemljiva.

preberi več »
Stereotipne in kompulzivne motnje

Stereotipi = nenormalno ponavljanje motoričnega vzorca, ki ne služi nobeni očitni funkciji. Povzročajo jih frustracije, nezmožnost obvladovanja ali motnje delovanja centralnega živčnega sistema. Kompulzivne motnje se pojavijo, ko pride do frustracije ali konfliktov, vendar vztrajajo v situacijah zunaj prvotnega konteksta.

preberi več »
Tesnoba, strah in fobije pri psih

Skoraj  polovica lastnikov psov se je pri svojem štirinožcu soočila s problemom strahu. Tokratna tema je namenjena prav tesnobi, strahu in fobijam. Razlika med njimi se pokaže v različnih odzivih nanje.

preberi več »
Kodeks dobrobiti psov

Lastništvo psa je velika odgovornost. V povprečju živijo psi približno 12 let. Boste lahko zadovoljili vse potrebe psa? Imate primerne pogoje, dovolj časa in denarja? Si boste lahko privoščili stroške veterinarskega zdravljenj? Pa obiska šole in kupovanja kakovostne hrane?

preberi več »