Stereotipne in kompulzivne motnje

Stereotipi = nenormalno ponavljanje motoričnega vzorca, ki ne služi nobeni očitni funkciji. Povzročajo jih frustracije, nezmožnost obvladovanja ali motnje delovanja centralnega živčnega sistema. Kompulzivne motnje se pojavijo, ko pride do frustracije ali konfliktov, vendar vztrajajo v situacijah zunaj prvotnega konteksta.

Stereotipne in kompulzivne motnje

Kazalo

Stereotipi = nenormalno ponavljanje motoričnega vzorca, ki ne služi nobeni očitni funkciji. Povzročajo jih frustracije, nezmožnost obvladovanja ali motnje delovanja centralnega živčnega sistema. Kompulzivne motnje se pojavijo, ko pride do frustracije ali konfliktov, vendar vztrajajo v situacijah zunaj prvotnega konteksta. Najpogosteje jih opazimo pri genetsko nagnjenih posameznikih, ki so podvrženi kroničnim ali ponavljajočim se konfliktom ali frustracijam, ko njihove vedenjske potrebe niso izpolnjene. Izhajajo iz običajnega vedenja, kot so negovanje, hranjene, plenjenje in gibanje.

Vedenjska patogeneza kompulzivnih motenj

Do konflikta pride, ko je pes motiviran za nasprotno vedenje. Lahko se pojavi, ko pes ni prepričan o izidu svojega ravnanja ali kadar je lastnikov odziv na vedenje psa nedosleden. Zdravstveni dejavniki lahko vedenja poslabšajo, kadar posledice vedenja povzročijo bolečino, poškodbo ali okužbo. Globoke okužbe so pogosto posledice samopoškodbe, kjer je potrebna tako zdravstvena kot vedenjska terapija. Patološke spremembe, ki se razvijejo v možganih, zahtevajo kombinacijo okoljskega in vedenjskega upravljanja.

Spodbujevalni dejavniki in zgodnja intervencija

Pomoč predstavljajo popestritev dnevne rutine, socialna interakcija, igra, predvidljivo in udobno bivalno okolje ter predvidljive posledice, ki se osredotočajo na nagrajevanje tistega, kar je zaželeno.

Patofiziologija kompulzivnih motenj

Morda obstaja skupna patofiziologija za vse kompulzivne motnje, se pa posamezniki nanje različno odzivajo.

Diagnoza kompulzivnih motenj

Medicinska

Vedenjska: zgodovina, prisotnost lastnika

Obvladovanje in zdravljenje kompulzivnih motenj

Vedenjski pristop: dosledno in predvidljivo okolje ter posledice, obogatitev dnevne rutine. Nujno je, da lastnik s svojimi odzivi dodatno ne krepi neželenega vedenja. Obvladovanje problema in preprečevanje ponavljanja. Lastnika je potrebno naučiti, kako prepoznati sprožilce. Odstranjevanje stresorjev in sprožilcev. Učenje ustreznega zaželenega vedenja za nadomestitev nezaželenega.

Zdravljenje: zdravila, ki zavirajo serotonin SSRI (paroksetin, fluoksetin, sertralin) in TCA (klomipramin), monoamin – selegelin za čustvene motnje. NMDA (glutaminergični nevrotransmiter). Opiatni antagonist.

Prognoza: spremenljiva. Če so odzivi lastnika in zdravstveno stanje prispevali k težavam, so napovedi dobre.

Preprečevanje: z uporabo pozitivnega pristopa je potrebno zagotoviti dosledno in predvidljivo interakcijo med lastnikom (družino) in psom.

Kompulzivne motnje z nevrološkimi in lokomotornimi znaki: hlastanje po nevidnih  muhah, lovljenje repa, strmenje, tresenje. Lahko so povezane z izgubo osebe ali živali.

Kompulzivne motnje z ingestivnimi znaki: lizanje, žvečenje, sesanje, pika in polifagija. Upravljanje: nadzor in skrb, da je pes vključen v dogajanje. Zaposlitev z igračami, ki so varne za hišne ljubljenčke in povečujejo oralno stimulacijo (npr: pasje igrače, napolnjene s hrano). Polifagija: povečano pitje in uriniranje sta najpogosteje posledica zdravstvenih problemov, kot so sladkorna bolezen ali bolezen ledvic in potrebujeta zdravljenje. Vnos vode lahko omejimo le, če je to posledica psiho-genetskega vzroka.

Arkalni dermatitis, grizenje krempljev, praskanje po glavi in obrazu, pohabljanje repa. Zdravljenje je enako kot pri drugih kompulzivnih motnjah.

Prvi korak je izključitev zdravstvenih problemov. Terapija se prilagodi vzroku.

Učinki staranja na vedenje psov

Pri nekaterih zdravstvenih težavah, povezanih s starostjo, vključno z bolečino, slabšim  vidnim in slišnim zaznavanjem in nevrološkimi boleznimi, so lahko edini znaki, ki se kažejo, vedenjski. Staranje možganov ali CDS je povzročilo spremenjene odzive na dražljaje, tesnobo ali motnje cikla spanja in budnosti.

Vzroki

Zdravstvene spremembe. Vsaka bolezen, ki prizadene centralni živčni sistem, lahko vpliva na vedenje. Sprememba osebnostnega razpoloženja je lahko povezana s spremembami v možganih.

Nižanje tolerančnega praga. Hišni ljubljenček z artritisom, ki začne izgubljati vid in sluh, lahko postane bolj agresiven, ko se mu približajo ljudje.

Primarne vedenjske težave. Spremembe v okolju hišnih ljubljenčkov lahko prispevajo k vedenjskim težavam.

Vloga stresa pri zdravju in vedenju. Stres lahko prispeva k zdravstvenim in vedenjskim težavam.

Kognitivna disfunkcija in staranje možganov (CDS).

CDS je nevro-degenerativna motnja pri starejših psih in mačkah.

Znaki: zmedenost, spremenjeni odnosi in socialne interakcije, spremenjeni odziv na dražljaje, spremembe v dejavnosti (tesnoba, sprememba v ciklih spanja), težave z učenjem in spominom (umazanija v hiši, pomanjkljivosti pri delu, opravilih in ukazih).

Lastniki starejših hišnih ljubljenčkov se pogosto pritožujejo zaradi tesnobe, strahu in fobij.

Prekomerna vokalizacija lahko postane problem, če postane neobvladljiva ali se pojavi ob neželenem času.

Umazanija v hiši je lahko znak številnih zdravstvenih težav.

Kompulzivno in stereotipno vedenje.  Konflikti, stres ali tesnoba, ki povzročajo dražljaje ali situacije, lahko vodijo do izpodrivanja in preusmerjenega vedenja, ki lahko sčasoma postane kompulzivno.

Pri starejših hišnih ljubljenčkih se lahko pojavi agresija.

Nemirnost / sprehajanje ponoči je znak, da je dobro obiskati veterinarja.

Zdravljenje običajnih vedenjskih težav pri starejših psih

Diagnoza temelji na (1) anamnezi, fizičnem pregledu, diagnostičnih preiskavah za izključitev možnih zdravstvenih vzrokov (2) vedenjski anamnezi za določitev vloge psa, lastnikov, okolja.

Zdravstvene težave, kot je senzorični upad ali kognitivna disfunkcija, lahko omejijo sposobnost psa za komunikacijo z ljudmi in drugimi hišnimi ljubljenčki ali spremenijo njegovo mobilnost. Potreben je iskren in odkrit pogovor z družino, da zagotovimo realna pričakovanja.

Zdravljenje agresije zahteva kombinacijo prepoznavanja in izogibanja sprožilcem težav z agresijo, izogibanje situacijam, ki spodbujajo agresijo, povezovanje pozitivnih rezultatov z dražljaji, ki izvabljajo agresijo, učenje novih vedenjskih odzivov.

Nemir / hoja ponoči.  Poleg izključitve vseh možnih zdravstvenih težav se mora anamneza osredotočiti na dnevno rutino psa, vzorec nočne hoje in vse druge spremembe v zdravju in vedenju. Osnovna priporočila za večjo predvidljivost in obogatitev dnevnih aktivnosti.

Zdravljenje kognitivne disfunkcije

 Kadar je kognicija oslabljena, so lahko prehrana, zdravila ali dodatki koristni pri izboljšanju znakov in upočasnitvi napredovanja CDS. Mentalna stimulacija je bistvena komponenta.

Zdravljenje z zdravili (Selegeline), ki  pomagajo urediti in cikel budnosti in spanja.

Prehranska in dietna terapija Canine b/d, Hills pet nutrition. Purina Ove Vibrat zrelost 7+.

VIRI:

*Landsberg, G., Hunthausen, W., Ackerman, L. (2013). Chapter 11 Stereotypic and compulsive disorders. In Behavior Problems of the Dog & Cat (3rd ed., pp.163 -167, 172-179). Edinburgh: Saunders..

*Landsberg, G., Hunthausen, W., Ackerman, L. (2013). Chapter 13 The effects of aging on behavior in senior pets. In Behavior Problems of the Dog & Cat (3rd ed., pp.211 -223). Edinburgh: Saunders.

Jasna Poznič
Psi so del mojega življena od otroštva. Po izobrazbi sem magistra znanosti s področja sociologije in svetovalka za vedenja malih živali.
Sobna nečistoča pri psih

Kompleksna in neprijetna težava pri domačih psih Pasje izločanje ima poleg osnovne še številne dodatne funkcije, vključno z  informacijami o spolnem statusu, identiteti in posedovanju

preberi več »
Neprimerna in destruktivna vedenja pri psih

Vedenjski problemi so lahko posledica bolezni, za nas neželenega vedenja ali kombinacija obojega. Vedenja sama pa so lahko neželena ali nenormalna. Pri prvih gre za vedenja, ki so za psa naravna, za ljudi pa pogosto nesprejemljiva.

preberi več »
Tesnoba, strah in fobije pri psih

Skoraj  polovica lastnikov psov se je pri svojem štirinožcu soočila s problemom strahu. Tokratna tema je namenjena prav tesnobi, strahu in fobijam. Razlika med njimi se pokaže v različnih odzivih nanje.

preberi več »
Kodeks dobrobiti mačk

Lastništvo mačke je velika odgovornost. V povprečju živijo mačke približno 14 let. Boste lahko zadovoljili vse potrebe mačke? Imate primerne pogoje, dovolj časa in denarja? Si boste lahko privoščili stroške veterinarskega zdravljenja ali stroške zavarovanja?

preberi več »
Kodeks dobrobiti psov

Lastništvo psa je velika odgovornost. V povprečju živijo psi približno 12 let. Boste lahko zadovoljili vse potrebe psa? Imate primerne pogoje, dovolj časa in denarja? Si boste lahko privoščili stroške veterinarskega zdravljenj? Pa obiska šole in kupovanja kakovostne hrane?

preberi več »